Onregelmatige diensten en een gezonde lifestyle..

Sinds ik als verkeersleider Metro aan de slag ben gegaan, heb ik te maken met een onregelmatig werk ritme. Vroege diensten, dagdiensten, avonddiensten en nachtdiensten…ik heb ze er allemaal bij zitten. nachtdienstAfgelopen anderhalf jaar heb ik mogen ervaren wat het doet met je lijf en heb ik zelf ontdekt hoe ik hier het beste en gezondste doorheen kan komen…want eerlijk is eerlijk, hoe verleidelijk is het om midden in de nacht een worstenbroodje, een broodje shoarma of friet te gaan eten? Zeker als je collega’s om je heen ook lekker zitten te eten. Nou geloof me, dan moet je echt over een portie wilskracht beschikken om dat af te slaan!

Laat ik eerst kort proberen uit te leggen wat er met je lijf gebeurt bij een onregelmatig ritme en dan specifiek even de nachtdiensten..

“Je biologische klok wordt gevormd door een groepje cellen in de hersenen. De klok zorgt ervoor dat we in een vierentwintiguursritme leven. Dat noemen we ook wel het circadiane ritme. Die biologische klok baseert zich vooral op licht dat via de ogen binnenkomt. Op basis van hoeveel licht er is, weet de klok dat het dag of nacht is en wat het lichaam dan moet gaan doen. Zo wordt er tegen de avond het donkerhormoon melatonine door het lichaam aangemaakt, tegen de ochtend neemt dit juist weer af. 


Bij nachtdiensten houd je het lichaam voor de gek. Terwijl het lichaam zich voorbereidt op die nachtelijke processen, waarbij het donker is en het lichaam in rust is, ga je bij een nachtdienst het tegenovergestelde doen. Je bent wakker, het is licht, je beweegt en je eet. Dit gaat lijnrecht tegen elkaar in. Allereerst krijg je tijdens een nachtdienst licht op een verkeerd moment en daarnaast is je slaapritme en ook vaak je voedingspatroon verstoord. Dit leidt er allemaal toe dat je minder goed functioneert.”
Bron: Scientias

Even simpel gezegd, gaat je lijf dus in rust stand terwijl we nog een hele nacht te gaan hebben. Om dat vol te kunnen houden hebben we energie nodig..energie om geconcentreerd te kunnen blijven, om niet in slaap te vallen en om ons lijf gaande te houden. Veel mensen zijn vaak geneigd om tijdens nachtdiensten méér te gaan eten dan normaal, of om meer suikers te gaan eten voor energie…maar laat ik je uit de brand helpen, dat is nergens voor nodig!

klok

 

Of je nou een nachtdienst hebt of overdag werkt…we hebben nog steeds even veel uur in een dag zitten, toch? Waarom zou je dan meer gaan eten? Het is niet nodig om meer maaltijden te nuttigen dan normaal…alleen de tijdstippen zullen anders zijn! Dus eet wat je normaal ook zou eten…

Wat wél kan helpen is het eten van complexe koolhydraten voor meer energie, in plaats het eten van enkelvoudige koolhydraten. Complexe koolhydraten worden langzaam in je bloed opgenomen waardoor je bloedsuikerspiegel niet snel stijgt. Daarnaast zorgen ze ook voor een lang verzadigd gevoel. Waar zitten die dan in hoor ik je zeggen? Denk aan volkoren producten als zilvervliesrijst, volkoren pasta, linzen, quinoa, volkoren/spelt/meergranen brood, groente en fruit! Als de koolhydraten combineert met voldoende eiwitten zit je gegarandeerd lang vol en heb je minder neiging tot snoepen of snacken…

groentehart
Pak complexe koolhydraten zoals groente & fruit!

Probeer geen extra suikers te gaan eten of drinken om wakker te blijven….het klopt dat je suikerspiegel even omhoog schiet als je suikers neemt en je zal je even kort wakker en alert voelen, maar dit is niet van lange duur. Daarna komt de dip er achteraan en voel je je twee keer zo vermoeid! Als je voldoende eiwitten eet, zal je dit ook niet nodig hebben. Dus in plaats van een reep chocolade, pak een lekker bakje kwark of yoghurt met wat noten…gegarandeerd meer energie en geen honger voor je je bed in kunt rollen!

Hier nog even mijn tips & tricks op een rijtje om gezond de nacht door te komen:

  • Bereid je voeding voor…veel groente en eiwitten helpen je de nacht door!
  • Neem niet meer eten mee, dan je wilt eten. Heb je het niet bij je? Kan je het ook niet eten…wordt je verleidt door de kantine of snoepautomaten? Vergeet je portemonnee of laat hem wellicht in je auto of tas…
  • Drink alleen water, thee en koffie zonder melk of suiker…juist die suikers zullen je bloedsuikerspiegel weer een korte piek bezorgen!
  • Eet je snel uit verveling? Of heb je het idee dat je altijd honger hebt? Neem een bak snackgroente mee en zet voor je neus…wedden dat je die eet ipv iets ongezonds?
  • Eet wat je ook op een normale dag eet en plan voor jezelf hoe laat je welke maaltijd gaat eten
  • Probeer zoveel mogelijk te blijven bewegen tijdens de nacht, maar ook na het slapen! Ik ga vaak na het opstaan gelijk sporten…dat is even doorzetten en mezelf soms een schop onder mijn k*** geven om te gaan, maar je krijgt er alleen maar meer energie voor terug. Daarnaast weet je lijf gelijk weer….hé we zijn wakker!
  • Gaan je collega’s eten halen? Zeg NEE! Is niet altijd even makkelijk maar het is maar een minuut dat je eraan denkt, daarna is het voorbij. Loop desnoods een rondje om afleiding te zoekenof de vragen te ontwijken als je het echt lastig vindt. Maar onthoud, het is jouw lijf en jouw keuze…niemand kan je iets verplichten!
  • Gun jezelf ook soms iets….altijd nee zeggen en jezelf alles verbieden werkt bij niemand, dus merk je dat je soms echt iets wilt zoals een lekkere stroopwafel midden in de nacht? Plan het dan in…gedurende mijn laatste nacht mag ik altijd iets lekkers van mezelf, tenminste als ik de andere nachten braaf mijn bakjes leeg heb gegeten!

 

Hopelijk heb ik je wat tips kunnen geven om ook jouw nachtdiensten door te komen. Zelf nog andere tips? Deel ze hieronder…

-x-

Follow my blog with Bloglovin

 

 

Geef een reactie