Tips voor een gezondere BBQ

Deze week lopen de temperaturen alweer flink op….heerlijk! Voor mij persoonlijk kan het niet warm genoeg zijn. Vaak resulteert het warme weer in meer tijd op de terrasjes doorbrengen en wat vaker de BBQ erbij pakken. Heerlijk, maar als je probeert wat gewicht kwijt te raken kan dit soms nog wat roeten in het eten gooien. Daarom deel ik graag wat tips met je. Sommige zijn van mij en sommige komen van Personal Body Plan!
Hopelijk heb je er wat aan..

 1. Houdt er rekening mee gedurende de dag
  Als jij iemand bent die vaak iets meer eet bij een BBQ, dan je normaal gesproken doet bij je avond eten…houdt hier dan overdag al wat rekening mee. Probeer de maaltijden die je eet laag in kcal te houden maar vol met groente en eiwitten..dit noemen we ook wel volume creëren. Door veel eiwitten en groente te eten houdt je een lang verzadigd gevoel, maar door het relatief lage aantal kcal spaar je een beetje voor in de avond. Je kan hierbij denken aan een grote salade waar je iets zoals kip, tonijn of tofu aan toevoegt!
 2. Blijf water drinken
  Vaak drinken we te weinig water overdag bij warm weer en zeker tijdens een BBQ wordt er snel naar een alcoholisch drankje gegrepen. Geen ramp uiteraard, maar daar zitten wel weer kcal in die snel kunnen oplopen. Door juist voor en tijdens de BBQ goed water te drinken zit je voor je gevoel wat sneller vol, waardoor je minder eet. Tevens zorgt het ervoor dat je minder snel andere drankjes drinkt wat weer scheelt in je kcal. Vind je water saai? Gooi er dan citroen, limoen, munt, aardbeien, frambozen of watermeloen in…heb je gelijk een lekker smaakje!

  Detox Water Collection

 3. Stokbroodjes
  Stokboord, wie eet het niet bij een BBQ? Maar wist je dat één stukje stokbrood met 10 gram kruidenboter al snel 150 kcal bevat!? Waaaaat? Ja nee serieus…bedenk maar eens hoeveel je er daarvan eet voordat je je eerste stukje vlees op je bord hebt. Pak dus gerust een stukje stokbrood (uiteraard bruin stokbrood), maar houdt dit in je achterhoofd zodat je niet gelijk een half stokbrood eet, nog voordat de rest van het eten komt!
 4. Keuze in vlees en vis
  Er is natuurlijk enorm veel keuze in de producten die je op de BBQ kunt gooien tegenwoordig, maar kies je weleens bewust voor de producten die net wat minder kcal bevatten? Door magere vlees en vissoorten te gebruiken ipv bijvoorbeeld een speklap, kan je je kcal inname lager houden. Kies bijvoorbeeld voor kip, biefstuk, witte vis of bijvoorbeeld schaal- en schelpdieren.
 5. Hoeveel honger heb je echt?
  En als je dan de magere producten pakt…hoeveel eet je? Bij normaal avond eten pak je ook niet 5 stukken vlees toch? Probeer voor jezelf te bedenken of je echt honger hebt of gewoon dom weg alles naar binnen zit te stoppen. Ga ook niet denken ‘ik pak mager vlees, dus dan maar 2x zoveel’ dan is het nut natuurlijk ook een beetje weg. Probeer te eten tot je 80% vol zit, of laat er minimaal 30 minuten tussen zitten zodat je maag de tijd krijgt het seintje naar je hersenen te sturen dat het voldoende is!

  hangry

 6. Eet groente!
  Vaak wordt de groente bij een BBQ vergeten…zonde want het kan zo lekker zijn. Uiteraard kan je het maken in een salade maar je kan het ook roosteren op de BBQ, lekker toch? Door veel groente te eten krijg je veel vezels binnen wat zorgt voor een verzadigd gevoel. Daarnaast bevat het natuurlijk de nodige vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft.
 7. Sausjes
  Sausjes maken het eten soms net even wat lekkerder, maar ze leveren ook erg veel kcal. Vaak kan je het heel makkelijk zelf maken en nog gezonder ook. Persoonlijk ben ik gek op sausjes op basis van yoghurt…nog inspiratie nodig? Hier wat ideeën!
 8. Alcohol
  Een verfrissend biertje of een heerlijk glas rosé hoort wel een beetje bij BBQ-en…maar een flesje bier of glas wijn bevat al snel rond de 130 kcal. Vaak neem je er meerdere waardoor het snel oploopt….wees hiervan bewust!

  alcohol

 9. Toetjes
  Ik heb volgens mij een aparte maag voor toetjes, want die gaan er altijd wel in. Wie heeft dit nog meer? Haha nou in elk geval…heb je echt nog zin in een toetje of eet je het uit gewoonte? Je kan namelijk ook een keer geen toetje nemen als bovenstaande punten al wat minder zijn verlopen! En wat voor toetje neem je? Een suikerbom zoals tiramisu of magnum, of ga je voor lekker vers fruit met een cappuccino!? Als je een ijsje kiest, waterijs is dan een betere optie dan roomijs. En als je dan toch lekker geniet van een toetje…kijk dan naar de grootte van je portie, kan je hem niet delen?
 10. Geen smoesjes
  Ga je ergens anders BBQ-en en weet je niet of je daar gezondere keuzes kunt maken? Zorg dan dat je zelf wat meeneemt. Biedt aan om de salade te verzorgen of de sausjes bijvoorbeeld…dan heb je dat gedeelte al in de hand!

Uiteraard zijn dit maar tips en niks moet en alles mag…maar hopelijk kan ik er iemand mee helpen!

-x-

Geef een reactie