Water drinken, waarom is het zo belangrijk?

We horen geregeld dat water drinken goed voor je is, maar waarom is dat eigenlijk zo? En hoe kan je er nou voor zorgen dat je dagelijks voldoende water binnen krijgt?

Je lichaam bestaat voor 50 tot 70 procent uit water. Het meeste hiervan zit in je cellen en organen en zonder dat water kunnen we niet leven. Wat doet het dan precies? Ten eerste zorgt water voor de afvoer en transport van alle afval- en voedingsstoffen in je lijf. Hoe meer water je drinkt, hoe dunner je bloed is wat zorgt voor een goede doorstroming. Daarnaast zorgt water voor de optimale werking van je organen zoals je hersenen, nieren, longen en spieren. Tevens zorgt water ervoor dat we niet uitdrogen. Als je uitgedroogd bent verlies je veel energie en voel je je snel vermoeid. Op het moment dat jij je realiseert dat je dorst hebt, ben je eigenlijk al uitgedroogd, wat weer tot diverse lichamelijke klachten kan leiden. Vaak verwarren we honger ook met dorst…ons lichaam vraagt dan om water om alle cellen weer aan te vullen, maar vaak interpreteren wij dit als honger en gaan we eten! Veel water drinken helpt dus ook een ‘honger gevoel’ tegen te gaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat doet je lichaam als het te weinig water binnen krijgt? Buiten het feit dat je lichamelijke klachten krijgt als hoofdpijn, vermoeidheid en dorst…gaat je lijf ook vocht vasthouden. Hoe minder water je lichaam krijgt, hoe meer die probeert te sparen voor het geval het lichaam geen water meer krijgt. En als je flink wat vocht vasthoudt, gaat die weegschaal omhoog en zit die broek net wat strakker! Ben je dus bewust met je voeding en sporten bezig…dan is dit extra belangrijk en de eerste stap die je kunt nemen.

Het blijkt uit mijn omgeving dat stiekem veel mensen moeite hebben met voldoende water drinken per dag, daarom hier wat tips om voldoende te drinken:

  1. Zorg dat je altijd een fles water in de buurt hebt. Op je bureau, in de auto, in je tas en in je huis…zet het voor je neus, dan kan je het niet vergeten!
  2. Drink als je opstaat gelijk 2 grote glazen water. Na 8 uur slaap ben je uitgedroogd en heeft je lichaam extra behoefte aan water! Je bent daarna gelijk wakker, wedden?
  3. Zet een paar alarmen in je telefoon…zo kan je het niet vergeten.
  4. Tegenwoordig bestaan er waterflessen  die jou meerdere keren per dag een reminder geven..handig toch?
  5. Gebruik grote glazen…dan drink je automatisch meer.
  6. Eet voeding dat veel water bevat…denk aan komkommer, tomaat, watermeloen, en nog veel meer groente en fruit!
  7. Vind je water echt saai? Geef het zelf een smaakje door bijvoorbeeld citroen, aardbeien, munt of limoen toe te voegen.
  8. Ben je in een warm tropisch land? Drink dan ook eens uit een kokosnoot… kokoswater is  namelijk heel gezond en verfrissend. Het water dat erin zit is steriel en dus geheel bacterie vrij!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heb jij nog goede tips om meer water te drinken? Laat het hieronder weten…

-x-

 

 

Geef een reactie