Koolhydraten, maken ze nou dik of niet?

Koolhydraten…heerlijk! Ik houd ervan, wat jij? Brood, pasta, rijst, crackers, beschuit, wraps, taco’s, couscous dit enkele voorbeelden van veel gegeten koolhydraten in Nederland. Maar wist je ook dat je groente en fruit koolhydraten bevatten?

Koolhydraten zijn de afgelopen jaren vaak in een slecht licht gezet…want ze zouden je dik maken! Ik kan je vertellen…hoeft helemaal niet. Het probleem met koolhydraten is alleen dat ze én heel erg lekker zijn waardoor we er veel van eten, én er zijn een paar soorten die we beter niet kunnen eten. Ik zal het proberen uit te leggen…
comple

Waarom hebben we koolhydraten eigenlijk nodig?
Koolhydraten zijn voornamelijk een bron van energie voor je lichaam. Of je nou gaat sporten, slapen, je moet concentreren of gaat koken…bij alles gebruikt je lijf koolhydraten. Voornamelijk je hersenen, zenuwstelsel en je rode bloedcellen hebben het nodig als brandstofbron. Maar ook maken je spieren er gebruik van…kortom, bij alles wat je doet maak je gebruik van koolhydraten!

Twee soorten koolhydraten
Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er twee soorten koolhydraten zijn. De enkelvoudige (simpele) en de meervoudige (complexe) koolhydraten. Beide worden door je lichaam omgezet in glucose, maar toch zit er een groot verschil in!

 • Enkelvoudige koolhydraten
  Deze koolhydraten bestaan uit kleine moleculen die eenvoudig en snel door het lichaam opgenomen worden. Deze vorm wordt snel door het lichaam afgebroken en is daarom ook snel weer verdwenen. Ze zorgen voor een snelle en korte stijging van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor krijg je lijf een piek vervolgt door een dal…de welbekende suikerdip. Op dat moment heb je een lage bloedsuikerspiegel waardoor je moe, slap en hongerig bent!

  Simpele koolhydraten leveren daarnaast weinig andere voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels en vitamines en mineralen. Om die reden worden ze ook wel ‘lege energiebronnen’ genoemd. Doordat er geen vezels inzitten, raak je niet snel verzadigd en kan je dus blijven eten….en dan eet je dus snel te veel!

 • Meervoudige koolhydraten
  Meervoudige koolhydraten bestaan uit meerdere moleculen wat het lastiger maakt voor je lichaam om te verwerken. Omdat dit veel energie kost, komt er gedurende een langere tijd glucose vrij. Dit zorgt voor een stabiele aanvoer van glucose wat zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Geen pieken en dalen dus! Het zijn dus langzame maar stabiele koolhydraten die je lichaam gebruikt voor langdurige energie.

  Meervoudige koolhydraten bevatten tevens meer eiwitten, vezels en andere voedingsstoffen. Door de vele vezels, blijf je een lang verzadigd gevoel houden wat ervoor zorgt dat je niet na een uur weer gaat eten. Tevens zijn het deze vezels die een seintje naar je hersenen sturen om te vertellen dat je ‘vol’ zit.

vs
Waar zitten ze in?
Enkelvoudige koolhydraten zitten in producten die veel suikers bevatten zoals snoep, koek, junkfood, witte graanproducten (pasta, rijst, brood etc), maar ook in fruit! Het verschil met fruit is echter dat die bestaan uit fruitsuikers die je bloedsuikerspiegel iets minder snel laten stijgen en dalen dan andere enkelvoudige koolhydraten. Fruit bevat ook vezels en vitamines, welke je lichaam altijd kan gebruiken. Dus je kan ze eigenlijk inschalen onder de complexe koolhydraten!

Complexe koolhydraten zitten vaak in zeer natuurlijke en onbewerkte bronnen. Een goede regel om aan te houden is; hoe minder bewerkt, hoe complexer het product!
Denk hierbij aan; zilvervliesrijst, quinoa, haver(mout), alle soorten groente, volkoren pasta, meergranen couscous, aardappelen en meergranen/volkoren brood.

Maken ze dik of niet?
Het aankomen van of juist afvallen van gewicht heeft te maken met je totale kcal inname. Het is eigenlijk heel simpel, alles heeft te maken met je energie balans;
– eet je meer kcal dan je lichaam verbruikt –> dan kom je aan
– eet je minder kcal dan je lichaam verbruikt –> dan val je af
Zolang je dus minder kcal eet dan je verbruikt, kan je niet aan. Dit heeft niks met koolhydraten te maken. Eet je meer, dan kom je aan…maakt niet uit of het nou uit vet, eiwitten of koolhydraten komt.

Helpt het om minder koolhydraten te eten?
Veel mensen vallen iets af als ze minder koolhydraten gaan eten…dat kan kloppen want vaak eten we de simpele koolhydraten waarvan we simpelweg te veel eten! Ga je dit uit je patroon halen, eet je snel een stuk minder. Tevens ga je dat aanvullen met groente en eiwitten, welke beide zorgen voor een verzadigd gevoel…ook daardoor krijg je minder kcal binnen.

Je kan dus prima koolhydraten blijven eten…sterker nog, je moet! Je lichaam heeft het nodig, maar eet dan wel de complexe koolhydraten. Houdt ook de grootte van je portie in de gaten, eet niet meer dan nodig. Volgens het voedingscentrum zou 40% tot 60% van onze voeding uit complexe koolhydraten mogen bestaan…kijk vandaag een kritisch naar je voeding. Eet je de juiste koolhydraten en hoeveel eet je ervan?

Hopelijk heb je nu een iets beter beeld van koolhydraten.
Laat je even weten of je hier iets aan hebt gehad?

-x-

 

 

1 gedachte op “Koolhydraten, maken ze nou dik of niet?”

 1. Duidelijk omschreven! Sluit aan bij wat ik gisteren in That Sugar Film heb gezien, die heeft me zeker aan het denken gezet!

Geef een reactie