Eiwitten, we kunnen echt niet zonder!

Een tijdje terug heb ik jullie al meegenomen in de wereld van koolhydraten…remember? Zo niet…lees het hier nog even door.

Ik merk dat veel mensen het fijn vinden om in simpele taal iets meer te leren over voeding, dus vandaag neem ik jullie mee in de wereld van eiwitten. Even terug naar de basis. Wat zijn eiwitten en waarom eten we die eigenlijk?

Wat zijn eiwitten precies?
Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, worden door je lichaam afgebroken tot zijn kleinste componenten, genaamd aminozuren! Veronderstelt wordt dat er ongeveer twintig verschillende type aminozuren zijn die allemaal samenwerken om ons lichaam goed te laten functioneren. Acht van deze twintig aminozuren kan ons lichaam niet zelf aanmaken, maar die hebben we wel nodig. Dit type aminozuren noemen we ook wel de essentiële aminozuren. Het is dus van belang om dagelijks deze essentiële aminozuren uit onze voeding te halen…

Een nadeel van aminozuren is dat het lichaam ze niet op kan slaan. Om die reden is het ook belangrijk om gedurende de hele dag kleine porties binnen te krijgen, zodat je lichaam altijd voldoende heeft.

Waarom hebben we eiwitten nodig?
Aminozuren  zijn de moleculen die door je lichaam worden gebruikt om alle cellen in ons lijf op te bouwen, te laten groeien en repareren. Zo zorgen ze ervoor dat onze botten en spieren kunnen groeien en herstellen na een goede training. Ze bevatten ook anti stoffen die ons lichaam gezond houden en hormonen die onze stemming beïnvloeden. Als laatste zitten er enzymen in die onze spijsvertering mogelijk maken.

Een erg fijn bijkomend voordeel van het eten van voldoende eiwitten is dat ze ervoor zorgen dat je een langdurig verzadigd gevoel houdt…je hebt dus geen last van een hongerig gevoel na een maaltijd vol eiwitten.

Welke producten bevatten veel eiwitten?
– Vlees
– Vis/schaal- en schelpdieren
– Gevogelte
– Vleesvervangers (tofu, tempeh etc)
– Peulvruchten (bonen, linzen, erwten etc)
– Zuivel (kwark, yoghurt, skyr, melk, kaas)
– Eieren
– Noten / zaden
– Quinoa/havermout/couscous

Let op, sommige van bovenstaande producten bevatten naast veel eiwitten ook veel vetten!

 

Hoe krijg je nou voldoende eiwitten binnen?
Probeer bij elke maaltijd ongeveer 30 tot 40% van je bord te vullen met eiwitten. Als je dit bij elke maaltijd hebt, dan krijg je de hele dag door de nodige aminozuren binnen…zit je altijd goed. Moeite met te bedenken wat je dan moet eten? Neem dan even een kijkje bij de recepten op mijn site!
Hopelijk is het weer wat duidelijker…

-x-

Geef een reactie