Waarom je dagelijks vet zou moeten eten..

Een paar weken terug heb ik jullie al een korte uitleg gegeven over koolhydraten en eiwitten! Vandaag is de beurt aan de welbekende vetten. Hoeveel vetten zouden we moeten eten op een dag? Of kan je beter alle vetten laten staan de komende jaren?
Hopelijk heb je na vandaag weer wat meer inzicht!

Waarom hebben we vetten eigenlijk nodig?
Ons lichaam gebruikt vet als brandstof, bouwstof en als transportmiddel. Het grootste gedeelte van vet dat we binnen krijgen, wordt gebruikt door ons lichaam.  Vetten geven ons haar en onze huid glans en ondersteunen het functioneren van onze organen. Vetten vormen ook een behulpzame escorte voor de vitamines en mineralen die we opnemen.  

Wat voor soorten vetten bestaan er?
Verzadigde vetten 
Verzadigde vetten zijn vaak dierlijke vetten in zitten verborgen in producten als zuivel, vette vleessoorten maar denk ook aan roomboter, margarine, koekjes, chocolade en gebak. Verzadigde vetten kan ons lichaam zelf aanmaken, dus het is helemaal niet nodig om die extra te gaan eten! Tevens kan je cholesterol door deze vetten snel stijgen wat de kans op hart- en vaatziekten kan vergroten.

Onverzadigde vetten 
Onverzadigde vetten zijn vaak afkomstig van planten zoals olijfolie, noten, zaden en pitten, zonnebloemolie, soja, maisolie etc. Kenmerkend voor deze vetten is dat ze vaak vloeibaar zijn op kamertemperatuur. Ook dit zijn stoffen die je lichaam nodig heeft maar niet zelf kan maken en dus belangrijk is dagelijks binnen te krijgen.

Daarnaast heb je ook onverzadigde vetten genaamd Omega 3- vetzuren. Hier heb je vast een van gehoord! Deze vetten vindt je terug in vette vis zoals zalm, tonijn en makreel. Zij zorgen voor bescherming tegen hart- en vaatziektes, alzheimer en zorgen voor een goede oppepper van je denkvermogen! 

Transvetten 
Transvetten bevat weinig natuurlijks van zichzelf. Deze kunstmatige vetten zijn volkomen waardeloos voor je lijf. Elk natuurlijk voedsel bederft op een bepaald moment, dus heeft de voedselindustrie een vet geproduceerd wat het maandenlang ‘vers’ houdt. Deze noemen we transvetten, welke vooral je cholesterol weer laat stijgen. Het beste is dus om deze vetten compleet te vermijden…je  vindt ze vooral terg in chips, cake, koekjes, gefrituurd eten, fastfood etc.

diagram-vetten
bron: voedingscentrum

Waar zitten onverzadigde vetten dan precies in?
De beste keuze in vetten is dus de groep onverzadigde vetten, maar waar zitten die precies in? Hieronder een paar voorbeelden. Eet jij ze op dagelijkse basis?
– Noten (cashew, amandel, paranoten, hazelnoten, pijnboompitten, walnoten etc)
– Zaden (hennepzaad, lijnzaad, chiazaad, sesamzaad etc)
– Avocado
– Vette vis (zalm, makreel, haring, paling, tonijn, meerval, garnalen etc)
– Eieren
– Plantaardige oliën (kokosolie, olijfolie, walnoot olie, rijstolie, maisolie, etc)
– Olijven

Wel of niet vetten eten?
Zoals beschreven hierboven kan ons lichaam niet zonder vetten, echter is het wel van belang om de juiste soort vetten te eten. Er wordt geadviseerd om 20 tot 30% van je voeding uit onverzadigde vetten te laten bestaan.

Dus kies je volgende keer een speklap voor op de BBQ of een lekker stukje vis?

-x-

 

Geef een reactie